Ελληνική φαρμακοβιομηχανία διεύρυνση εξαγωγών

Η Ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία, ο μοναδικός κλάδος του βιομηχανικού τομέα που παρέμεινε επί πολλά χρόνια σε αναπτυξιακή τροχιά, αυξάνοντας την παραγωγή του, παρουσιάζει πλέον εμφανή σημάδια κόπωσης. Η παραγωγή του το 2011 ήταν περίπου 52% υψηλότερη από εκείνη του έτους 2005, ωστόσο για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια παρέμεινε στάσιμη. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων στη χώρα μας το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2011 ήταν μόλις 0,1% μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της ίδιας περιόδου του 2010.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά, σύμφωνα με στελέχη επιχειρήσεων του κλάδου, σοβαρή υστέρηση των εγχώριων πωλήσεων και ανάλογη διεύρυνση των εξαγωγών, καθώς πολλές εταιρείες συνέχισαν να επεκτείνονται εξαγωγικά, αναπληρώνοντας τις απώλειες που κατέγραψαν στην ελληνική αγορά.

Για το 2012 αναμένεται ότι αρκετές επιχειρήσεις του κλάδου θα μπορέσουν να επωφεληθούν από την πολιτική του υπουργείου Υγείας να διευρύνει τη χρήση γενόσημων φαρμάκων, εις βάρος των ακριβότερων φαρμάκων που προωθούν οι μεγάλοι διεθνείς φαρμακευτικοί οίκοι.

Η εγχώρια παραγωγή φαρμάκων είχε αυξηθεί το 2010 κατά 2,3%, το 2009 κατά 16,2%, το 2008 κατά 2,9% και το 2007 κατά 14,6%.

http://www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s