Κάνουν ότι μπορούν για να μειώσουν τις εξαγωγές

Τι να πεί κανείς; Σε συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησής μας για την ανάγκη βελτίωσης του ισοζυγίου πληρωμών διαβάζουμε από το defencenet.gr την είδηση για μείωση κατά 30% της επιστροφής ΦΠΑ  η οποία θα πιέσει αφάνταστα τις εξαγωγές.

Αντιγράφουμε από το defencenet.gr

Δυστυχώς για μία ακόμα φορά οι πολιτικές που εφαρμόζει το ελληνικό ΥΠΟΙΚ πραγματικά ξαφνιάζουν και προκαλούν πολλά ερωτηματικά αφού το αποτέλεσμα τους κάθε άλλο βοηθά την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Αντιθέτως μάλιστα θα μπορούσε να πει κανείς ότι το ελληνικό ΥΠΟΙΚ κάνει ότι μπορεί για να εμποδίσει την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών.

Καθότι εκτός από τους μειωμένους ρυθμούς αύξησης των εξαγωγών κατά τον περασμένο Ιανουάριο οι Έλληνες εξαγωγείς θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και το νέο «προσωρινό πάγωμα» των επιστροφών ΦΠΑ, που φέρεται να εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, το ΥΠΟΙΚ εξετάζει να μειώσει κατά 30% το συνολικό ποσό του ΦΠΑ που θα επιστραφεί το 2012 στις δικαιούχους επιχειρήσεις σε σχέση με το 2011, ενώ ακόμη εκκρεμούν πολλά δισεκατομμύρια ευρώ επιστροφών από την προηγούμενη 3ετία.

Όπως δήλωσε η Πρόεδρος του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη «η απώλεια άλλου 1,5 δισ ευρώ περίπου των επιστροφών ΦΠΑ από την αγορά και από την ρευστότητα των επιχειρήσεων θα αποτελέσει ταφόπλακα στις προσπάθειες για ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας και θα εκμηδενίσει τα θετικά οφέλη από την αύξηση των εξαγωγών της τελευταίας διετίας, βαθαίνοντας περαιτέρω την ύφεση, αυξάνοντας τα λουκέτα στις επιχειρήσεις και τις περικοπές χιλιάδων θέσεων εργασίας. Και αυτό την ώρα που ήδη οι Έλληνες Εξαγωγείς βλέπουν τις παραγγελίες τους να μειώνονται σε σχέση με την περυσινή χρονιά και τους ρυθμούς αύξησης των εξαγωγών να περιορίζονται σημαντικά».

Όλο το άρθρο εδώ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s