Θετικό Ισοζύγιο πληρωμών ο μεγαλύτερος στόχος

Ορισμός : Το ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών ή απλούστερα ισοζύγιο πληρωμών αφορά τον ειδικό λογαριασμό στον οποίο καταγράφονται το ύψος και η εξελικτική πορεία όλων των οικονομικών συναλλαγών που διατηρεί μια χώρα με άλλες χώρες του κόσμου. Σε αυτό το ισοζύγιο καταγράφεται η εισροή και εκροή κεφαλαίων (εισπράξεων και πληρωμών σε συνάλλαγμα) από και προς την εν λόγω χώρα κατά τη διάρκεια μιας ορισμένης χρονικής περιόδου (συνήθως ενός έτους).

Δύο χρόνια τώρα στο μνημονιακό οικονομικό περιβάλλον έχει στραφεί η προσοχή μας στην εξέλιξη του δημοσιονομικού ελλείματος. Όπως μαρτυρά το όνομά του είναι το έλλειμα του δημόσιου τομέα .Αυτό όμως είναι ένα μέρος του προβλήματος.

Πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα στα δημόσια οικονομικά έχει η εξέλιξη του Ισοζυγίου πληρωμών ώστε αυτό να είναι θετικό.Σε περίπτωση που είναι αρνητικό σημαίνει ότι ο δημόσιος ή ο ιδιωτικός τομέας ή και οι δύο είναι ελλειματικοί άρα καταφεύγουν σε δανεισμό. Άμεση προτεραιότητα έχει η ενίσχυση της Ελληνικής παραγωγής προιόντων και υπηρεσιών , ώστε σε πρώτη φάση να υποκατασταθούν οι εισαγωγές και μετά να αυξηθούν οι εξαγωγές .

Η κατανάλωση Ελληνικών προιόντων και υπηρεσιών (πχ ταξείδια στην Ελλάδα αντί του εξωτερικού)σε πρώτη φάση θα υποκαταστήσουν εισαγωγές και θα ενδυναμώσουν τις Ελληνικές επιχειρήσεις στο να ξεκινήσουν εξαγωγές .

Για αυτό παράγουμε και καταναλώνουμε Ελληνικά.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s