Περαιτέρω επιδείνωση της μεταποίησης

Με έντονο ρυθμό συνέχισε να επιδεινώνεται ο εγχώριος μεταποιητικός τομέας στο ξεκίνημα του τέταρτου τριμήνου, όπως προκύπτει από τη μηνιαία έρευνα της Markit.

Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) υποχώρησε τον Οκτώβριο στο χαμηλό τετραμήνου των 41,0 μονάδων από 42,2 μονάδες που ήταν το Σεπτέμβριο, υποδεικνύοντας ακόμα μία έντονη επιδείνωση της απόδοσης του μεταποιητικού τομέα της Ελλάδας.

Τα στοιχεία της έρευνας του Οκτωβρίου υπέδειξαν ακόμα μία έντονη μείωση των επιπέδων παραγωγής του μεταποιητικού τομέα, η οποία ήταν αποτέλεσμα όχι μόνο της μειωμένης ζήτησης από την εγχώρια οικονομία, αλλά και της περαιτέρω σημαντικής πτώσης των παραγγελιών εξαγωγών.

Εν τω μεταξύ, τα επίπεδα απασχόλησης υποχώρησαν με ταχύτερο ρυθμό, καθώς οι εταιρείες διέθεταν ολοένα αυξανόμενα επίπεδα πλεονάζοντος δυναμικού. Οι εξελίξεις όσον αφορά τις τιμές ήταν επίσης αρνητικές για τις εταιρείες του κλάδου, καθώς η περαιτέρω αύξηση των τιμών εισροών ήρθε σε αντιπαράθεση με τις χαμηλότερες χρεώσεις.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη της Markit, οι Έλληνες κατασκευαστές μείωσαν τα επίπεδα παραγωγής τους με έντονο ρυθμό τον Οκτώβριο, ρυθμός ο οποίος παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητος από τον προηγούμενο μήνα. Η εντονότερη υποχώρηση καταγράφηκε με αισθητή διαφορά στην παραγωγή ενδιάμεσων προϊόντων, η οποία περιορίστηκε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Ιούνιο.

Παρόμοια τάση παρατηρήθηκε στις νέες παραγγελίες τον Οκτώβριο, με αποτέλεσμα ο ρυθμός υποχώρησης να είναι δριμύς σε γενικές γραμμές, ενώ μεταβλήθηκε ελάχιστα σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο της έρευνας. Το γεγονός αυτό ήταν εν μέρει αποτέλεσμα της περαιτέρω απώλειας εξαγωγικών εργασιών. Στην πραγματικότητα, ο όγκος νέων εργασιών που ανατέθηκαν από τους πελάτες του εξωτερικού υποχώρησε με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιανουάριο του 2009.

Σε γενικές γραμμές, οι εταιρείες είχαν στη διάθεσή τους πλεονάζον εργατικό δυναμικό ως αποτέλεσμα της μείωσης των νέων εργασιών, και επομένως κατάφεραν να περιορίσουν περαιτέρω τα επίπεδα των αδιεκπεραίωτων εργασιών. Τον Οκτώβριο, οι ανειλημμένες εργασίες μειώθηκαν έντονα και με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα οκτώ μηνών.

Ο περιορισμένος φόρτος εργασίας οδήγησε επίσης τις εταιρείες σε περαιτέρω περικοπές του αριθμού των εργαζομένων, κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου. Επιπλέον, ο ρυθμός μείωσης των θέσεων εργασίας αυξήθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα στον ταχύτερο που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο.

Ο όγκος αγορών που πραγματοποίησαν οι Έλληνες κατασκευαστές μειώθηκε έντονα τον Οκτώβριο, έχοντας ως αποτέλεσμα παρόμοια σημαντική πτώση των αποθεμάτων προμηθειών. Παράλληλα, τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων υποχώρησαν με τον εντονότερο ρυθμό που έχει μέχρι στιγμής καταγραφεί μέσα στο 2012, καθώς οι εταιρείες περιόρισαν τις δραστηριότητές τους κατ’ αντιστοιχία με τη μειωμένη ζήτηση.

Οι μέσες τιμές εισροών αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου λόγω της αύξησης των τιμών των πρώτων υλών. Ο ρυθμός αύξησης ήταν σταθερός, μολονότι ελαφρώς χαμηλότερος από το Σεπτέμβριο. Εντούτοις, οι τιμές εργοστασίου υποχώρησαν, δεδομένης της εξασθενημένης ζήτησης και των ανταγωνιστικών πιέσεων.

naftemporiki.gr

Advertisements

One thought on “Περαιτέρω επιδείνωση της μεταποίησης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s