Θαύματα και οικονομικά παράδοξα

Παραθέτω παρακάτω ένα σχόλιο του Πάνου Παναγιώτου  το οποίο επικαλείται την ανάγκη θαύματος για την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν στο  Eurogroup της 27/11/2012.

Η πρόβλεψη δημιουργίας πρωτογεννούς πλεονάσματος , παράλληλα με ανάπτυξη σε μία μή ανταγωνιστική οικονομία η οποία βρίσκεται σε παρατεταμένη ύφεση είναι τεράστιο OIKONOMIKO ΠΑΡΑΔΟΞΟ . Ένας ακόμα επιβαρυντικός παράγοντας στα προηγούμενα , είναι και η αναμενόμενη ύφεση στην Ευρωζώνη τα επόμενα χρόνια .

Επειδή ανάλογες εκτιμήσεις πρίν από τα μνημόνια  1 και 2 αγνοήθηκαν , πόσο λογική είναι η υιοθέτηση πλήρως ουτοπικών στόχων σε μία επισήμως χρεωκοπημένη οικονομία , εκτός διεθνών αγορών  , η οποία μέσω των μνημονίων έχει υπογράψει δυσβάσταχτες εγγυήσεις προς εξασφάλιση των δανειστών;

 

Σχόλιο του Πάνου Παναγιώτου , Χρηματιστηριακού τεχνικού αναλυτή από το xrimanews.gr

«……..Και όμως, με βάση τη(χθεσινή) συμφωνία  της 27ης Νοεμβρίου προκειμένου το ελληνικό χρέος να βρεθεί το 2020 στο 124% του ΑΕΠ και το 2022 στο 115% του ΑΕΠ, δηλαδή υψηλότερα απ’ ότι σε όλη τη μοντέρνα ιστορία της χώρας πριν το 2010, η Ελλάδα θα πρέπει όχι μόνο να μειώσει το χρέος της κατά 50 δις ευρώ αλλά και να αυξήσει το ΑΕΠ της κατά 60 δις ευρώ, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα πρωτογενή πλεονάσματα και ανάπτυξη μεγαλύτερα του 4% για κάθε έτος από το 2014 και μετά.
Αυτό, όταν η ελληνική ύφεση στο 2012 θα είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο και το 2013 αναμένεται να κυμανθεί σε αντίστοιχα επίπεδα διεθνούς ρεκόρ.

Επειδή, ωστόσο, δεν υπάρχουν πολλοί που να πιστεύουν στα θαύματα, οι διεθνείς εκθέσεις έχουν αρχίσει, ήδη, μόλις λίγες ώρες μετά τη νέα ‘συμφωνία’ να προβλέπουν την αποτυχία της νέας συμφωνίας κάνοντας λόγο, ουσιαστικά, για την ανάγκη ενός νέου Μνημονίου στο όχι μακρινό μέλλον. Και αυτή τη φορά ακόμη και η Τρόικα φαίνεται να έχει χάσει την πίστη της αφού συνέδεσε την εκταμίευση των όποιων δόσεων δοθούν στην Ελλάδα με την εφαρμογή των μέτρων και άφησε ανοιχτό το παράθυρο για νέες συμφωνίες στο μέλλον, όταν προφανώς, αποτύχει αυτή της 27ης Νοεμβρίου.

Έτσι στην επόμενη ημέρα άλλης μίας ‘λύσης’ στο ελληνικό πρόβλημα η σκληρή πραγματικότητα είναι πως μέχρι το τέλος του 2013 η Ελλάδα θα έχει χάσει περισσότερο από το 25% του ΑΕΠ της σε μόλις πέντε χρόνια, η επίσημη ανεργία θα πλησιάζει το 30% με αυτήν των νέων να κυμαίνεται κατά πάσα πιθανότητα πάνω από το 60% και η οικονομία και η κοινωνία θα βρίσκονται σε χειρότερη θέση από ποτέ.

Στο ερώτημα, επομένως, πώς είναι δυνατόν μία σειρά μέτρων που στο πρόσφατο παρελθόν επέφεραν μείωση του ΑΕΠ κατά 60, περίπου, δις ευρώ, να προκαλέσουν στο προσεχές μέλλον αύξηση του κατά 60 δις ευρώ, ιδιαίτερα εφόσον από την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου η Ελλάδα όχι μόνο δεν ανέβηκε έστω μία θέση στο διεθνή δείκτη ανταγωνιστικότητας (GCI) αλλά έπεσε περισσότερο από 25 θέσεις, η απάντηση φαίνεται να είναι μία: μόνο με θαύμα. «


Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s