Η φθηνή ενέργεια μοχλός ανάπτυξης για τη χώρα Πηγή:www.capital.gr

Γράφει ο Αντώνης Κοντολέων

Η κυβέρνηση εδώ και 9 μήνες αδυνατεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του υψηλού κόστους ενέργειας  που έχει πλήξει την διεθνή ανταγωνιστικότητα των μεταποιητικών επιχειρήσεων. Το υψηλό κόστος ενέργειας  δεν πρόεκυψε από την μια μέρα στην άλλη. Ήταν αποτέλεσμα συγκεκριμένης πολιτικής που σχεδιάστηκε και αποφασίστηκε   εδώ και 10 χρόνια χωρίς να ληφθεί υπόψη η ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας.

Η πολιτική αυτή στην ηλεκτρική Ενέργεια είχε 2 άξονες : την Πράσινη Ανάπτυξη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού στόχου 20-20-20  και το Άνοιγμα της Αγοράς με τη δημιουργία ανταγωνισμού με προσέλκυση νέων επενδυτών στην παραγωγή. Ταυτόχρονα ο  σχεδιασμός μιας μονοπωλιακής  αγοράς φυσικού αερίου είχε σαν αποτέλεσμα  η τιμή του φ.α στην Ελλάδα να είναι σήμερα 40% ακριβότερη από την τιμή στην Ευρώπη.

Κανείς δεν αντιτίθεται στη Πράσινη Ανάπτυξη υπό τον όρο ότι υπάρχει σχεδιασμός και σωστή εφαρμογή. Δυστυχώς  ιδεοληψίες και αφορισμοί του «βρώμικου» λιγνίτη οδήγησαν στην επιλογή ενός μη ανταγωνιστικού μείγματος καυσίμου βασισμένου στο ακριβό εισαγόμενο φυσικό αέριο και στην  όπως αποδείχτηκε ακόμη ακριβότερη ενέργεια από Φ/Β, υπονομεύοντας την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Δεν τέθηκαν  ασφαλιστικές δικλείδες  και η αλόγιστη προσέλκυση επενδύσεων στην μη ώριμη και ακριβή τεχνολογία των Φ/Β σήμερα υπονομεύει την λειτουργία της αγοράς. Την ίδια στιγμή οι κυβερνήσεις αδράνησαν όλα τα τελευταία χρόνια αδικαιολόγητα  στην διασύνδεση των νησιών με το διασυνδεδεμένο σύστημα. Σήμερα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες αυτών των επιλογών, που μεταφράζονται σε έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και αδυναμία προσέλκυσης νέων παραγωγικών επενδύσεων. Το σκηνικό όμως αλλάζει και σε αυτήν την κατεύθυνση συνηγορούν οι νέες προτεραιότητες της ΕΕ για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας με μείωση του κόστους ενέργειας.

Το ΥΠΕΚΑ έχει ανακοινώσει ότι προχωρά στον μεσομακροπρόθεσμο ανασχεδιασμό της αγοράς ενέργειας. Πρέπει ως κύρια ζητούμενα στο νέο σχεδιασμό να αναδειχθούν η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και το χαμηλό κόστος ενέργειας

Τα διαρθρωτικά μέτρα στην αγορά ενέργειας, όπως κατάργηση του σημερινού μοντέλου αγοράς, αναθεώρηση του μείγματος καυσίμου και επανεξέταση του πλάνου απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη. Θα έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση. Με φθηνή ενέργεια, η βιομηχανία μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή της Ανάπτυξης.


*Ο κ. Αντώνης Κοντολέων είναι Σύμβουλος Ενέργειας, Μέλος Δ.Σ. Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας

**Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Κεφάλαιο» της 5ης Οκτωβρίου

Πηγή:www.capital.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s