Σαν μετά από πόλεμο

Για επαγγελματικούς λόγους επισκέφτηκα σε δύο διαδοχικές ημέρες τις  δύο βιομηχανικές ζώνες της Θεσσαλονίκης  την ΒΙΠΕ Σίνδου και την ΒΙΠΕ Ωραιοκάστρου. Δεν υπάρχουν λόγια να περιγραφεί η κατάσταση . Η παρακμή και η εγκατάλειψη θυμίζουν χώρα μετά από πόλεμο. Στις ζώνες αυτές απεικονίζεται η κατάσταση της χώρας και όχι στους πολύβοους εμπορικούς δρόμους με τα καταστήματα των πολυεθνικών  και χαριτωμένα μοδάτα καφέ.

Βρισκόμαστε στην ασχημότερη συγκυρία των τελευταίων δεκαετιών , αν και ο όρος συγκυρία μάλλον πρέπει να αντικατασταθεί να με την λέξη κατάντια . Η πατρίδα είναι κατεστραμμένη και εγκαταλειμμένη  παραγωγικά .

Τι πρέπει να περιμένουμε  για την επόμενη μέρα, για την αναστροφή της κατάστασης και την επιστροφή στην παραγωγική άνοιξη;

Το πολιτικό σκηνικό όπως είναι δομημένο τι μπορεί να προσφέρει όταν τεχνικά παραδόθηκε η χώρα στους δανειστές  με όρους Αγγλικού δικαίου δηλαδή , απόλυτα κατασχέσιμη , χωρίς πόρους , μέσα σε βαθειά ύφεση;

Τα κυβερνητικά κόμματα όπως εκτελούν το μνημόνιο θα καταρρεύσουν και θα  εξαφανιστούν από τον πολιτικό χάρτη , αφού θα παραδώσουν μία κατεστραμμένη χώρα . Η αξιωματική αντιπολίτευση με ένα πρόγραμμα που σε καμιά  αράδα του δεν περιλαμβάνει ούτε ένα επίπονο μέτρο λες και μία χρεωκοπημένη χώρα θα επανακάμψει μέσα από ένα δρόμο στρωμένο με ροδοπέταλα . Αυτός  είναι ο λόγος που δεν μιλά στην ψυχή του λαού , διότι το αντιμετωπίζουν σαν ένα λαοπλάνο κόμμα του κοντινού παρελθόντος .

Στα δύο άκρα ένα σταλινικό απομεινάρι με μια γλώσσα άκαμπτη  και ακαταλαβίστικη φθίνει μέρα με την μέρα μες την απραξία του και στην άλλη πλευρά  ένα πολιτικό μόρφωμα που η νομενκλατούρα του είναι ένα συνονθύλευμα  νευρωτικών ηλίθιων , που κάνοντας όμως φιλολαϊκές κινήσεις ανακούφισης των φτωχών στρωμάτων της κοινωνίας  , αυξάνει την δύναμή του και θα παίξει ένα σοβαρό ρόλο στις επόμενες εκλογές .

Εδώ αναρωτιέται κάποιος η άρνηση των πάντων είναι πολιτική στάση ;Όχι αυτή όμως είναι η αδιέξοδη σημερινή πραγματικότητα . Πιθανόν ο λαός σε κάποια στιγμή να στραφεί σε κάποιο μη πολιτικό θεσμό τον οποίο εμπιστεύεται στοιχειωδώς  όπως η εκκλησία  για να συσπειρωθεί .Το ιδεατό βέβαια είναι να προκύψει ένας παρθένος πολιτικός σχηματισμός  με φρέσκο πολιτικό προσωπικό με ικανότητες , δημιουργικό και τίμιο . Αυτό βέβαια μοιάζει όνειρο θερινής νυκτός , πού μάλλον θα συμβεί αν τελειώσει ο καφές στις καφετέριες και χαλάσει ο καναπές .

Εν κατακλείδι ο θεός να μας φυλάξει.

Advertisements

2 thoughts on “Σαν μετά από πόλεμο

  1. Επειδή έχω άποψη για τη συγκεκριμένη περιοχή, Σίνδος, μην κάνουμε το λάθος να τα ρίχνουμε όλα στις πολιτικές…
    Πολλά λάθη από την ίδια την απληστία των ίδιων των επιχειρηματιών, όπου λάθος κινήσεις, ειδικά εύκολο χρήμα (δανεισμός), υποτίθεται για υπερπαραγωγή, αλλά το πλήρωμα του χρόνου τους τέλειωσε…
    Η αλήθεια είναι ότι οι επιχειρηματίες αυτοί πρόβλημα δεν έχουν…, αλοίμονο από τους εργαζόμενους!
    Δύο από τους βιομηχάνους της Σίνδου, με καταστήματα στο κέντρο της Θεσν/νίκης!
    και πελατολόγιο τους παλαιούς πελάτες τους…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s